SpanishPortugueseHebrewItalianDutchArabicFrenchEnglishGerman

Damherten

Damherten

Woonplaats:
genaturaliseerd in grote delen van Europa, na de laatste ijstijd alleen restgebeurtenissen in Anatolië/Turkije
Voedsel:
• Gras • Bladeren
Habitat:
• Gemengd loofbos • Grasland
vijanden:
wolf, lynx
Activiteiten:
Voornamelijk actief in de schemering, fasen van activiteit worden afgewisseld met fasen van rust in de loop van de dag
sociale structuur:
Koeien en hun kalveren vormen kuddes. De herten leven individueel of vormen hun eigen, minder stabiele kuddes.
Wist je dat?
Damherten worden al eeuwenlang semi-gedomesticeerd. Naast wildgekleurde dieren zijn er regelmatig bijzonder licht tot witte, maar ook donker tot zwart gekleurde dieren.

Het damhert is thuis in gemengde en loofbossen, in het laagland en in de middelgebergten. Nadat de ijstijd het in Europa vernietigde of naar het zuiden duwde, werd het in de oudheid weer met succes genaturaliseerd. Het typische kenmerk is de schop die zich vanaf de leeftijd van 5 jaar boven de middelste sport van herten vormt. De palen worden elk jaar na de winter afgeworpen en in de zomer opnieuw opgebouwd en vergroot. Ook dit jaar waren er veel nakomelingen onder de damherten in het Steinwasenpark.