SpanishPortugueseHebrewItalianDutchArabicFrenchEnglishGerman

Lynxen

Lynxen

Woonplaats:
De lynx heeft een enorm verspreidingsgebied, dat Europa, Noord-Azië en Zuid-Aziatische bergen omvat.
Voedsel:
• Vlees
Habitat:
• Woud
vijanden:
wolf en beer
Activiteiten:
schemerig en nachtelijk
sociale structuur:
eenzame
Wist je dat?
Nadat de lynx in heel Duitsland was uitgeroeid, leeft hij nu weer vrij. De populaties, waarvan sommige terug te voeren zijn op gerichte nederzettingenprojecten, zijn nog steeds klein en geïsoleerd. Mannelijke katers uit Zwitserland immigreren al een aantal jaren naar het Zwarte Woud, maar geen vrouwelijke lynxen.

In 2011, het jaar van de lynx, kun je in het Steinwasenpark het "borsteloor" van dichtbij zien. De wilde lynx is het zeldzaamste dier in het Zwarte Woud.

Uitgestrekte bossen en braakliggende terreinen zijn het leefgebied van de noordelijke lynx. In de Middeleeuwen was het nog inheems in alle grotere bossen in Duitsland en diende het als een van de belangrijkste regelgevers van wildbestanden. Tegenwoordig is hij nog maar af en toe als immigrant te vinden.

De jacht wordt gedaan op de typische kattenmanier: zitten, naar boven sluipen, dan sprinten en springen en in de nek bijten. De lynxen laten bijna niets van hun prooi achter, alleen grotere botten en delen van het spijsverteringskanaal worden niet gegeten.